ROWING BEACH SPRINT

Rowing Beach Sprint: η περιπέτεια στη θάλασσα

Το Rowing Beach Sprint αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια πιο ακραία εκδοχή της κλασικής Κωπηλασίας λόγω των στοιχείων περιπέτειας τα οποία ενέχει, αλλά και των δύσκολων συνθηκών που υφίστανται.

Οι αγώνες διεξάγονται στην ανοικτή θάλασσα και γι’ αυτό τον λόγο τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι ευρύτερα και πιο ισχυρά από αυτά που χρησιμοποιούνται στα ποτάμια και στις λίμνες.

Το Rowing Beach Sprint εμφανίσθηκε στη σκηνή για πρώτη φορά το 2006 και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε αρκετά σε όλο τον κόσμο και απέκτησε δημοτικότητα σε αρκετές χώρες, με την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς και έχει καταστήσει αισθητή την παρουσία του στην Αφρική, αλλά και στις Μαλδίβες.

Στην Ελλάδα το άθλημα εμφανίσθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του πρωταθλητή της Κωπηλασίας Νίκου ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ, ο οποίος το εισήγαγε και το διέδωσε μέσω του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Πώς «κόλλησε» το μικρόβιο; «Το 2010 πηγαίναμε με τον αδερφό μου, Απόστολο στη Νέα Ζηλανδία για να αγωνισθούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο Ντουμπάι που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της πτήσης μας συναντηθήκαμε με μια ομάδα γυναικών από την Αυστραλία και μας είπαν ότι επέστρεφαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Rowing Beach Sprint. Εκεί έπεσε ο σπόρος που αρχίσαμε να τον καλλιεργούμε και να υλοποιούμε τον στόχο μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του.

Πέρα από τεχνική και φυσική κατάσταση, οι αθλητές του Rowing Beach Sprint θα πρέπει να διαθέτoυν πολύ καλό προσανατολισμό, να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις αρχές ασφάλειας στη θάλασσα, να ξέρουν πώς θα τρέξουν στην άμμο, πώς θα μπουν στο σκάφος, πώς θα πηδήξουν από αυτό κ.ο.κ

Το άθλημα περιλαμβάνει επτά κατηγορίες με τα πληρώματα των σκαφών να είναι μονά, διπλά και τετραπλά.

Στους πρώτους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες που διεξήχθησαν το 2015 στην Πεσκάρα, κυριάρχησε η Γαλλία με 4 χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία με 3-0-4, η Αλγερία και η Τυνησία με 0-2-1, η Σλοβενία με 0-1-1 και η Ελλάδα με 0-1-0.