Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα-Πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας

Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Η πόλη, μέσω του λιμανιού της είναι η κύρια πύλη της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη και ένα κομβικό σημείο στο μεταφορικό δίκτυο της Ευρώπης, καθώς συνδέει τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών με το βασικό οδικό δίκτυο της Ελλάδας.

Είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και πληθυσμιακό κέντρο του δυτικού τμήματος της χώρας.

Η Πάτρα είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ελλάδας και βρίσκεται στο κέντρο ενός νοητού τριγώνου που σχηματίζουν οι τρεις σπουδαιότεροι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας: η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και η Επίδαυρος (απέχει λιγότερο από 2 ώρες, από κάθε έναν από αυτούς τους χώρους).

Η πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή περίοδο, αποδεικνύουν την εξέχουσα θέση της Πάτρας στην ανάπτυξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

Η πόλη βρίσκεται 218 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και έχει πληθυσμό 213.984 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Εκπαιδευτικό Κέντρο

Η Πάτρα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα όσον αφορά τον αριθμό των πανεπιστημιακών τμημάτων, καθηγητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα που παράγουν επιστημονική εργασία με διεθνή αναγνώριση.

Στην Πάτρα υπάρχει επίσης το ταχέως αναπτυσσόμενο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που ειδικεύεται στα ιατρικά επαγγέλματα, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα επαγγέλματα της εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

Στην Πάτρα βρίσκεται επίσης το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (HOU). Το HOU είναι το μόνο που παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην Πάτρα ζουν περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες φοιτητές που δίνουν ζωντάνια στην πόλη.

Το Περιβάλλον πάνω απ’ όλα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εντελώς άγνωστη στην Πάτρα, όπου η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και το περιβάλλον προστατεύεται πλήρως.

Η πόλη διατηρεί τη φυσική της ομορφιά, και το πράσινο κυριαρχεί σε πολλές περιοχές. Οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα. Οι παραλίες της Πάτρας είναι μερικές από τις πιο καθαρές στην Ελλάδα και τους απονέμονται «Γαλάζιες Σημαίες».

Ιδανικές καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες είναι οι κλασικές Μεσογειακές, με ηλιόλουστα καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Φημισμένη φιλοξενία

Η Γαστρονομία και η διαμονή στην πόλη, είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Η Πάτρα διαθέτει πολλά ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων, καθώς και δεκάδες παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια με γνήσια Ελληνική και Μεσογειακή κουζίνα.

Σύστημα Υγείας

Η Πάτρα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας.

Το ΠεριφερειακόΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είναι ένα από τα πλέον τεχνολογικώς προηγμένα νοσοκομεία στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει εξειδίκευση σε όλους τους τομείς της Ιατρικής Επιστήμης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Ακόμα διαθέτει τρία δημόσια νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πρώτων βοηθειών και ιδιωτικές κλινικές και ιατρούς που συνθέτουν ένα πλήρες δίκτυο υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.

Μια απολύτως ασφαλής πόλη

Η Πάτρα είναι μια απόλυτα ασφαλής πόλη, γνωστή για τη χαμηλή εγκληματικότητα.

Η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβετική με εκατοντάδες στελέχη και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό διασφαλίζονουν το νόμο και την τάξη σε ολόκληρη την περιοχή.

Συγκοινωνιακός Κόμβος

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η πόλη της Πάτρας αποτελεί βασικό κόμβο μεταφορών. Χαρακτηρίζεται ως η «Πύλη» της Ελλάδας προς τη Δύση, λόγω του λιμανιού της που την συνδέει με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Βρίσκεται:

 • Στο τέλος της οδικής αρτηρίας Ελληνικά σύνορα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Πάτρα.
 • Στη μέση της Δυτικής Αυτοκινητοδρόμου (Via Ionia).

Αυτοί οι δύο άξονες συνδέονται με τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου (μήκους τριών χιλιομέτρων). Η Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί, σήμα της πόλης και ολόκληρης της περιοχής.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, βρίσκεται το Αεροδρόμιο Αράξου που εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ, ενώ το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πόλη είναι το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, σε απόσταση 218 χιλιομέτρων (διάρκεια ταξιδιού 2ώρες, μέσω του σύγχρονου Αυτοκινητόδρομου «Ολυμπία Οδός» που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017).

Τεχνολογία υψηλού επιπέδου

Η Πάτρα διαθέτει τεχνολογία υψηλού επιπέδου στη διαχείριση των επικοινωνιών και των συστημάτων της και ένα παγκοσμίως γνωστό Πανεπιστήμιο, το οποίο χειρίζεται σύνθετα ζητήματα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας

Η Πάτρα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών. Οι τοπικές Αρχές έχουν φροντίσει για την δημιουργία ενός δικτύου για την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τη μεταφορά και την ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών.

Υπάρχουν καταστήματα όλων των Τραπεζών, καταστήματα κεντρικών και τοπικών Αρχών, που καλύπτουν κάθε ανάγκη του πολίτη.

Επίσης, υπάρχουν Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ηγετική θέση στην Ελληνική Ιστορία

Η Πάτρα είχε ηγετική θέση στην ανάπτυξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

Από τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι τώρα, είναι προφανές ότι η Πάτρα κατοικήθηκε για πρώτη φορά την 3η χιλιετία π.Χ. Η Πάτρα αρχίζει να ανθίζει για πρώτη φορά κατά την Μεταελληνιστική ή Μυκηναϊκή περίοδο (1580 – 1100 π.Χ.).

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Αχαιούς της Σπάρτης, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Πρευγένη και τον γιο του Πατρέα, ήρθαν εδώ, αφού εξαναγκάστηκαν από τους Δωριείς.

Άκμασε και πάλι γύρω στα μέσα του 9ου αιώνα, λόγω της παραγωγής και της επεξεργασίας του μεταξιού. Η ιστορία στην Αχαΐα είναι αποτυπωμένη στα υπέροχα μνημεία του αρχαίου ελληνικού, ρωμαϊκού, βυζαντινού και σύγχρονου πολιτισμού αρκετά από τα οποία διασώθηκαν έως σήμερα.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Πάτρα έχει μεγάλη παράδοση στον Αθλητισμό και στα Παράκτια Αθλήματα.

Διαθέτει Ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες όλων των Αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ,  handball, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, στίβο, ιστιοπλοΐα). Είναι ενδεικτικό, ότι στην Πάτρα λειτουργούν 154 Σωματεία σε όλα τα Αθλήματα. Πολλοί Πατρινοί Αθλητές έχουν να επιδείξουν διακρίσεις σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Οι Πατρινοί αγαπούν τον Αθλητισμό και γεμίζουν τα Στάδια σε κάθε σημαντική αθλητική συνάντηση.

Στα Παράκτια Αθλήματα, η Πάτρα έχει μεγάλη παράδοση και οι Ομάδες της έχουν να επιδείξουν πλήθος διακρίσεων.

Η πρώτη Ομάδα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Πατρών, ιδρύθηκε το 1929 και το 1932 διέθετε 154 αθλητές.  

Πάτρα- Ολυμπιακή πόλη

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Πάτρα, χάρη στις πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει και στο δίκτυο των υποστηρικτικών υπηρεσιών που προσφέρει, έχει οργανώσει μεγάλης κλίμακας αθλητικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στην κορυφή αυτών των εκδηλώσεων, τον Αύγουστο του 2004, διοργανώθηκε το τουρνουά Ολυμπιακών Ποδοσφαιρικών Αγώνων Ανδρών και Γυναικών. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της FIFA, ο κ. Sepp Blatter και οι αρχηγοί των Ολυμπιακών Αποστολών που φιλοξενήθηκαν στην πόλη, έδωσαν θερμά συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση, την πληρότητα της αθλητικής υποδομής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και για το γεγονός ότι το «Παμπελοποννησιακό Στάδιο», όπου έγιναν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, ήταν γεμάτο από θεατές.

Η εμπειρία της πόλης στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές διεθνείς Ομοσπονδίες σε διάφορα αθλήματα επιλέγουν την Πάτρα για τις διοργανώσεις τους.

Διεθνείς Διοργανώσεις

Η Πάτρα έχει φιλοξενήσει πολλές μεγάλες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων:

 • Αύγουστος 2004, Ολυμπιακοί Αγώνες,  Τουρνουά ποδοσφαίρου
 • Ιούνιος 2004 Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό
 • Αύγουστος 2003 Παγκόσμιοι Παιδικοί Αγώνες
 • Ιούνιος 2009, Ευρωπαϊκή Συνάντηση Μοτοσικλετιστών Harley Davidson
 • 2007, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής
 • 2017, Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ
 • Κάθε χρόνο το Διενές Μήτινγκ Στίβου «Τοφάλεια»
 • 2018, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην Τοξοβολία
 • 2018, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα, πόλη του Πολιτισμού

Στην Πάτρα, η πολιτιστική ζωή και η δημιουργία είναι παντού ορατά. Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι διάσημο σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια γιορτή που διαρκεί περίπου δύο μήνες κάθε Χειμώνα και συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 πολίτες, κυρίως νέοι σε ηλικία. Μια γιορτή πολιτιστικής δημιουργίας, διασκέδασης και εθελοντισμού που στηρίζεται στην προσωπική προσφορά και τη συμμετοχή των πολιτών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με διεθνούς φήμης συμμετοχές (από τον Μπομπ Ντύλαν έως την Τζόαν Μπαέζ) καθώς και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που φέρνει στην Πάτρα τις σημαντικότερες παραστάσεις της Επιδαύρου και του Ηρωδείου προσελκύουν χιλιάδες θεατές κάθε καλοκαίρι. Η Πάτρα είναι θεατρούπολη με Δραματική Σχολή, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, περισσότερες από 10 θεατρικές σκηνές και δεκάδες ερασιτεχνικούς θιάσους. Το δε Χορευτικό Τμήμα του Δήμου της Πάτρας με 1.400 ενήλικες και περισσότερα από 700 παιδιά, είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα Χορευτικά σχήματα της Ελλάδας. Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, μια από τις αρχαιότερες και πιο δραστήριες της χώρας, πέρα από τις προβολές ταινιών διοργανώνει κάθε χρόνο μεταδόσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Δεκάδες μουσικά σχήματα δίνουν συνεχώς με κονσέρτα και συναυλίες μουσικό τέμπο στην Πάτρα με κορυφαία την ορχήστρα δωματίου «Ορχήστρα Πατρών» και την «Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων».

Στην Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και στις ιδιωτικές γκαλερί της πόλης φιλοξενούνται εγχώριες και διεθνείς εικαστικές δημιουργίες, ενώ το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ ReCulture εστιάζει στις μοντέρνες δημιουργίες με πλήθος εκδηλώσεων κάθε χρόνο. Η πολιτιστική καρδιά της Πάτρας χτυπά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της. Ένα συγκλονιστικό φουτουριστικής αισθητικής Μουσείο, από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας, το οποίο εκτός από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μόνιμη συλλογή του, φιλοξενεί συνεχώς events. Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου του Αυγούστου παραμένει ανοικτό και μετά τα μεσάνυκτα φιλοξενώντας συναυλίες κι άλλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006

Η Πάτρα είχε οριστεί ως η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το έτος 2006. Η κύρια ιδέα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάτρα 2006» ήταν η ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης, μέσω των πολιτιστικών ανταλλαγών και της ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε λαού.

Στη διάρκεια του έτους διοργανώθηκαν σπουδαίες εκδηλώσεις, όπως η έκθεση «LeonardoDa Vinci; Scientist, Inventor,Artist», η θεατρική παράσταση «Θεία Κωμωδία» του Δάντη από τον βραβευμένο με Όσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι, η λογοτεχνική εκδήλωση παρουσία του νομπελίστα λογοτέχνη Ζοζέ Σαραμάγκου, η συναυλία του Έρος Ραματζότι κ.α.

Το 2006, η Πάτρα, χρησιμοποίησε μια κοινή γλώσσα: τη γλώσσα του Πολιτισμού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Φωτογραφίες