Οpen Water Swimming: ο λόρδος Βύρων άνοιξε τον δρόμο!

Το Open Water Swimming μπορεί να εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 στο Πεκίνο, αλλά δεν είναι καινούργιο άθλημα.

Το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, όλα τα κολυμβητικά αγωνίσματα φιλοξενήθηκαν στη θάλασσα, κάτι που επαναλήφθηκε το 1900 στο Παρίσι και το 1904 στο Σεντ Λιούις το 1904.

Το 2008 στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας 10 χιλιομέτρων με την ονομασία Μαραθώνια Κολύμβηση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Oλλανδός Μaarten van der WEIJDEN o οποίος κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 1:51:51.6

Οι ρίζες τoυ αθλήματος προσδιορίζονται στο 1810 όταν ο μεγάλος φιλέλλην Λόρδος Βύρων κολύμπησε αρκετά μίλια κατά μήκος του Ελλησπόντου, από την Ευρώπη προς την Ασία.

Το 1991 η Μαραθώνια Κολύμβηση εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αρχικά με αγώνες 25 χιλιομέτρων και αργότερα σε μικρότερες αποστάσεις.

Πλέον διοργανώνονται πάρα πολλοί αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα συγκεντρώνουν χιλιάδες θεατές.

Η Πάτρα που ετοιμάζεται για τους 2ους Παράκτιους Αγώνες διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2018 το Μεσογειακό Κύπελλο Μεγάλων αποστάσεων με εξαιρετική επιτυχία.

Πριν δυο χρόνια, στους 1ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στην Πεσκάρα κυριάρχησε η Ιταλία η οποία κατέκτησε και τα τρία χρυσά μετάλλια.

Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων Ανδρών αναδείχθηκε νικητής ο Dario VERANI, στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων γυναικών η Αrianna BRIDI και στον μικτό αγώνα η δεύτερη ιταλική ομάδα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ριο ντε Τζανέιρο το Open Water Swimming εξελίχθηκε σε ολλανδική υπόθεση.

Χρυσός Ολυμπιονίκης στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων αναδείχθηκε ο Ολλανδός Fred WEERTMAN, με δεύτερο τον Ελληνα Σπύρο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ και τρίτο τον Γάλλο Marc Antoine OLIVIER.

Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων γυναικών επικράτησε η Sharon VAN ROUWENDAAL, ενώ το ασημένιο κατέκτησε η Ιταλίδα Rachele BRUNI.

Toν Ιούλιο του 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Γκουανγκζού της Νότιας Κορέας τα μετάλλια στα τέσσερα αγωνίσματα του προγράμματος κατέκτησαν οι εξής:

5 χιλιόμετρα Γυναικών
Ana Marcela CUNHA (BRA)
Aurelia MULLER (FRA)
Hannab MOORE (USA) and
Leonie BECK (GER)
10 χιλιόμετρα Γυναικών
Xin XIN (CHN)
Haley ANDERSON (USA)
Rachele BRUNI (ITA)
25 χιλιόμετρα Γυναικών
Ana Marcela CUNHA (BRA)
Finnia WUNRAM (GER)
Lara GRANGEON (FRA)
5 χιλιόμετρα ανδρών
Kristof RASOVSZKY (HUN)
Logan FONTAINE (FRA)
Eric HEDLIN (CAN)
10 χιλιόμετρα ανδρών
Florian WELLBROCK (GER)
Marc Antoine OLIVIER (FRA)
Rob MUFFELS (GER)
25 χιλιόμετρα ανδρών
Axel REYMOND (FRA)
Kirili BELYAEV (RUS)
Alessio OCCHIPINTI (ITA)
Mικτός αγώνας 5 χιλιομέτρων
GER
ITA
USA

Στο τέταρτο σκέλος του European Open Water Swimming Cup Champions το οποίο ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου του 2019 στη Βόρεια Μακεδονία επικράτησαν ο Ελληνας Αθανάσιος ΚΥΝΗΓΑΚΗΣ και η Angelica ANDRE από την Πορτογαλία.