Finswimming: όταν οι άνθρωποι κολυμπάνε σαν δελφίνια!
Οι ρίζες του αθλήματος χάνονται στα βάθη του χρόνου και έχουν να κάνουν με την ανάγκη του ανθρώπου και την αναπόφευκτη επαφή με το υγρό στοιχείο.
Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χρονολογούνται το 1936 και καταγράφηκαν στο Πάντουιζ της Γαλλίας. Ως το 1960 διεξάγονταn αγώνες σε λίμνες, ποτάμια και πισίνες µε στυλ παρόμοιο µεαυτό της κλασικής Κολύμβησης, µε τη διαφορά ότι οι αθλητές φορούσαν στα πόδια τους πτερύγια.
Σταδιακά το άθλημά άρχισε να εξελίσσεται µε γρηγορότερους ρυθμούς. Το 1967 εμφανίστηκαν τα πρώτα διπλά αγωνιστικά πτερύγια και η εξέλιξη παρατηρήθηκε κυρίως στα κράτη της κεντρικής Ευρώπης και στην τότε Σοβιετική Ένωση. Τότε διεξήχθησαν και οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες. Το 1969, καθιερώθηκαν όλες οι κλασσικές αποστάσεις του Finswimming από τα 100 έως τα 1500 μέτρα καθώς και το ναυτικό μίλι 1852 μέτρων.
Το 1970 κατασκευάστηκαν τα πρώτα µονοπτέρυγα από fiberglass και οι κολυμβητές μπορούσαν πλέον να φτάνουν σε ταχύτητες έως και 12 χιλιομέτρων την ώρα. Το 1972 θεωρείται έτος σταθμός για το άθλημα, διότι µε τη χρήση του µμονοπτέρυγου γεννήθηκε μία νέα τεχνική η οποία µμιμείται τα δελφίνια στο νερό. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το άθλημα εξαπλωνόταν ραγδαία καθιερώνονται τα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματαενώ και τα εξαρτήματα βελτιώνονται συνεχώς. Το 1986 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (∆.Ο.Ε.) αναγνώρισε το άθλημα μέσω της ΠαγκόσμιαςΟμοσπονδίας Υποβρύχιας ∆ραστηριότητας (C.M.A.S.), η οποία κλήθηκε να το παρουσιάσει στις 7 Ιουνίου 1997, στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Μπάρι. Στις 9-11 Ιανουαρίου 1959 εκπρόσωποι ομοσπονδιών από τη Γερµανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Μονακό, την Πορτογαλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και τη Γιουγκοσλαβία συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και δημιούργησαν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Υποβρυχίων ∆ραστηριοτήτων, (ConfederationMondiale des ActivitesSubaquatiques). Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εννέα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το Finswimming.
Το 2004 το Finswimming βρέθηκε πολύ κοντά στην ένταξη του στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά αυτό δεν επιτεύχθηκε και εξακολουθεί να αποτελεί τον διακαή πόθο των ανθρώπων του αθλήματος.
Στην Ελλάδα το Finswimming υφίσταται επισήμως από το 1952 με την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.Τ.Κ.). Το 1964 διεξήχθη το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ το 1980 το άθλημα εντάχθηκε στην Κολυμβητική Ομοσπονδία (Κ.Ο.Ε.).
Η Ρωσία, η Κίνα και η Κορέα θεωρούνται οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις, ενώ στην Ευρώπη κυριαρχούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Το 2017 στην Πεσκάρα ανέβηκαν στο βάθρο αθλητές και αθλήτριες από εννέα χώρες. Η Ιταλία κυριάρχησε με 31 μετάλλια (15-9-7) και ακολούθησαν η Γαλλία με 10 (4-2-4) και η Ελλάδα με 8 (3-2-3).