CANOE OCEAN RACING

Canoe Ocean Racing: Δαμάζοντας τα κύματα

Το Canoe Ocean Racing περιλαμβάνει αγώνες μεγάλων αποστάσεων Surf Ski, θαλάσσιου Kayak και τουριστικού Kayak.

Τα σκάφη τύπου Surf Ski με τα οποία αγωνίζονται οι αθλητές είναι ταχύτερα και θεωρούνται ιδανικά για κύματα ακόμη και στους ωκεανούς. Για έναν αθλητή η πρόκληση σε έναν αγώνα Canoe Ocean Racing είναι να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα κύματα τα οποία προκαλούνται από τον αέρα, τις δίνες που δημιουργούνται από τυφώνες και την ταχύτητα του ανέμου πάνω από 20 κόμβους.

H ιστορία του αθλήματος και η πρώτη εμφάνιση των σκαφών Surf Ski χρονολογείται στο μακρινό 1900 στην Αυστραλία χάρη στην ιδέα των αδελφών Harry McLΑREN και Jack McLAREN.

Τα σκάφη αρχικά προσιδίαζαν με τα Surfboards και οι πρώτοι αγώνες διεξάγονταν σε απόσταση μόλις 700 μέτρων. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων στις οποίες διεξάγονται πλέον οι αγώνες, τα σκάφη έχουν γίνει πιο μακριά από την αρχική μορφή τους και διαθέτουν έντονα μυτερά τόξα και ελεγχόμενο πηδάλιο με πετάλι στα πέλματα. Τα κατάλληλα διαμορφωμένα σκάφη Surf Ski πρέπει να είναι λεία και στενά (για να μειωθεί η αντίσταση του νερού), αλλά και αρκετά σταθερά ώστε οι αθλητές να κωπηλατούν μέσα από σκληρές συνθήκες. Οι μοντέρνες εκδόσεις κατασκευάζονται από Fiberglas, Kevlar, ίνες άνθρακα ή μείγμα και συνήθως έχουν μήκος 5-6,5 μέτρα και πλάτος μόλις 40-50 εκατοστά. Οι πρώτοι αγώνες Canoe Ocean Racing διεξήχθησαν το 1958 αλλά η αναγνώρισή του αθλήματος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία πραγματοποιήθηκε μόλις το 2010. Οι Αγώνες του Canoe Ocean Racing μπορούν να ποικίλλουν από κούρσες 10 χιλιομέτρων μέχρι αγώνες πολλαπλών ημερών σε αποστάσεις 25-30 χιλιομέτρων. Συνήθως αυτή η κατηγορία προσεγγίζεται από αθλητές που αγωνίζονται στο Kayak Sprint ή στο Mαραθώνιο Κayak.

Στην Ελλάδα το Canoe Ocean Racing εμφανίσθηκε το 2014 με τον καταρτισμό των Κανονισμών και με τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Σε αυτό έλαβαν μέρος σωματεία με αθλητές κυρίως του Sprint που άρχισαν δειλά να αναπτύσσουν το άθλημα και να διακρίνουν τις προοπτικές. Η πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας κατεγράφη στους 1ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες το 2015 στην Πεσκάρα, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αιτή.