Τo Beach Wrestling ή -επί το ελληνικότερον-η  Πάλη στην Άμμο είναι όντως ένα άθλημα με ελληνική καταγωγή και αρχαίες ρίζες.

Το στυλ με το οποίο αγωνίζονται οι αθλητές και οι αθλήτριες  θυμίζει πολύ την αρχαία Πάλη και για την ακρίβεια την Ορθοπάλη όπως λεγόταν και μάλιστα συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Οι διαφορές ανάμεσα στο Beach Wrestling και την Ορθοπάλη που μάλιστα έχουν και παρεμφερείς κανονισμούς είναι ότι στην αρχαιότητα οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί και σε χώμα, ενώ τώρα φορούν σορτσάκια και δίνουν τις μάχες τους πάνω στην άμμο.

Η αναβίωση της Ορθοπάλης στην σύγχρονη εποχή συνέβη το 2004 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και  τέσσερις Ελληνες.

Το 2005 διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες στη Αττάλεια της Τουρκίας και το 2006 διεξήχθη στην ίδια πόλη το παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Έκτοτε η ανάπτυξη του αθλήματος είναι ραγδαία. Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα διεξάγονται σε ετήσια βάση, μάλιστα εκείνο που φιλοξενήθηκε το 2014 στην Κατερίνη σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία από πάσης πλευράς.

Λογική συνέπεια όλων αυτών, είναι να συγκαταλέγεται η Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα με την κατάκτηση ενός χρυσού και ενός ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ουκρανία.

Η αρχαία Πάλη και το Beach Wrestling αναμένεται να έρθουν ακόμη πιο κοντά από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο του Δίου στην Πιερία όπου θα διεξαχθούν αγώνες Πάλης στην Αμμο.

Η Ελλάδα είχε αναδειχθεί κυρίαρχη δύναμη του αθλήματος πριν από τέσσερα χρόνια στους πρώτους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στην Πεσκάρα όπου σε τέσσερις κατηγορίες Ανδρών και σε τρεις Γυναικών, κατέκτησε επτά μετάλλια (2-3-2).

Ακολούθησαν η Αλγερία με 1-2-2, η Ιταλία με 1-1-0, η Αίγυπτος με 1-0-1, η Γαλλία με 1-0-1, Συρία με 1-0-0 και η Ισπανία με 0-1-1.