BEACH VOLLEYBALL

Beach Volleyball: O αιώνας του KENNEDY, της ΜΟΝROE και των Beatles!

Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε το Beach Volleyball, ωστόσο η δημοφιλία του εκτινάχθηκε παγκοσμίως με την είσοδο του για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 στην Ατλάντα.

Τότε το άθλημα κατέρριψε τα στερεότυπα του παγκόσμιου αθλητισμού και έβαλε την αθλητική δραστηριότητα σε ανοικτούς χώρους και σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος (ήλιος, ζέστη, κρύο, αέρας).

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 καταγράφονται αγώνες μεταξύ οικογενειών στην παραλία Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, ενώ το άθλημα πέρασε τον Ατλαντικό το 1927 με το πρώτο Τουρνουά που διεξήχθη σε καμπ κοντά στο Παρίσι. Σύντομα το Beach Volleyball υιοθετήθηκε από την Βουλγαρία, την Τσεχοσλοβακία και την τότε Σοβιετική Ένωση. Εκείνη την εποχή οι ομάδες είχαν στην σύνθεση τους έξι παίκτες και απαγορεύονταν οι επιθέσεις («καρφιά»).

Οι πρώτοι αγώνες ομάδων με δύο αθλητές διεξήχθησαν πάλι στη Σάντα Μόνικα με πρωτεργάτη των τουρνουά τον Paul JOHNSON που, όπως είπε αργότερα, βαριόταν να περιμένει να συμπληρωθούν ομάδες των έξι παικτών!

Στην Ολυμπιακή μορφή του το άθλημα παίζεται με ομάδες των δυο αθλητών σε γήπεδο με διαστάσεις 8Χ8 μέτρων για κάθε ομάδα.

Στην διάρκεια του Β ́ παγκοσμίου πολέμου το Beach Volleyball ήταν ο μόνιμος σύντροφος των αμερικανικών στρατευμάτων που με την σειρά τους διέδωσαν το άθλημα σε πολλές χώρες.

Το 1950 διοργανώθηκε το πρώτο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ, ενώ στην Βραζιλία εκδηλώθηκαν φαινόμενα υστερίας. Στις διάσημες παραλίες της Copa Cabana και της Ipanema τοποθετήθηκαν χιλιάδες φιλέ και ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το φαινόμενο «Beachmania».

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα 2Χ2 πραγματοποιήθηκε το 1947 στην παραλία State Beach της California, με πρωταθλητές τους Manny SAENZ και Al HARRIS. Από το 1950 μέχρι το 1965 οι παραλίες της Καλιφόρνια δημιούργησαν το California lifestyle, ενώ η παρουσία του σπουδαίου χορευτή Gene SELZNIK εκτίναξε την δημοτικότητα του αθλήματος στα ύψη. Οι αγώνες πλαισιώθηκαν από καλλιστεία, δυνατή μουσική, δώρα και εκπλήξεις των χορηγών. Οι βραδινοί αγώνες με τα φώτα των αυτοκινήτων και η παρουσία πολιτικών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ John F. KENNEDY ή αστέρων του Χόλιγουντ όπως η Marilyn MONROE και προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών όπως οι Beatles και των γραμμάτων απογείωσαν την δημοφιλία του.

Στην Ελλάδα το πρώτο επίσημο Tουρνουά διεξήχθη στο διάστημα 1-7 Αυγούστου 1988 από την ΕΣΠΕΔΑ στην παραλία του ΕΟΤ στην Βάρκιζα με συμμετοχή 32 ομάδων απαρτιζόμενων από τέσσερις παίκτες (4Χ4) και 128 αθλητών σε γήπεδα διαστάσεων 7,50Χ7,50 μέτρων.

Από το 1992 καθιερώθηκαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Το άθλημα απογειώθηκε από την παρουσία κορυφαίων αθλητριών όπως η Βάσω ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ, η Έφη ΣΦΥΡΗ και η Bίκυ ΑΡΒΑΝΙΤΗ που αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει επίσης στις μεν γυναίκες η Μαρία ΤΣΙΑΡΤΣΑΝΗ, η Θάλεια ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΟΥ και η Κατερίνα ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, στους δε άνδρες ο Μανώλης ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, o Θανάσης ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Μιχάλης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, ο Γιώργος ΓΙΑΤΣΗΣ και ο Παύλος ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗΣ. Στους πρώτους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, το 2015 στην Πεσκάρα, στο βάθρο ανέβηκαν τα ζευγάρια από την Τουρκία, την Ιταλία και την Κροατία στους άνδρες και από τη Σερβία, την Ιταλία και τη Γαλλία στις γυναίκες.