Όταν το Beach Tennis παιζόταν…με φτυάρια!

Η προέλευση και η γέννηση του Βeach Tennis δεν έχουν εξακριβωθεί με ακρίβεια, ωστόσο είναι γνωστό ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε ορισμένα παράκτια κλαμπ στη Ραβένα της Ιταλίας, οι παίκτες του παραδοσιακού Τένις άρχισαν να παίζουν με…φτυάρια, σε γήπεδα του Beach Volleyball.

Το άθλημα παιζόταν αρχικά με ένα υψηλό δίχτυ παρόμοιο με αυτό του Βeach Volleyball. Μερικά χρόνια αργότερα, το ύψος του διχτυού μειώθηκε σε 1,70 μέτρα, προκειμένου το σπορ να γίνει πιο γρήγορο και συναρπαστικό.

Το 1997, ιδρύθηκε η IFBT (Διεθνής Ομοσπονδία Τένις Παραλίας) με σκοπό να ρυθμίσει και να οργανώσει το άθλημα, να διαχειριστεί τους κανόνες του, να εκπαιδεύσει στελέχη και να το προωθήσει σε όλο τον κόσμο. Ο ιδρυτής και σημερινός πρόεδρος της IFBT είναι ο Δρ. Giandomenico BELLETTINI, ενώ η Oμοσπονδία αριθμεί 57 μέλη.

Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρακτήρας τους αθλήματος από ψυχαγωγικός μετατράπηκε σε ανταγωνιστικό και σταδιακά άρχισε η διεξαγωγή διαφόρων αγώνων και διοργανώσεων. Η αυλαία άνοιξε με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στην Ιταλία το 1997, ενώ το 2001 η ίδια χώρα φιλοξένησε και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Από το 2000 και πέρα το Βeach Tennis εξαπλώθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία κοκ.

Δεσπόζουσα θέση στο Beach Tennis κατέχει η Ιταλία ενώ αθλητές σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια σειρά κατάταξης διαθέτουν επίσης η Ισπανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Ρωσία κ.ά.

Η Ιταλία κυριαρχεί και στις γυναίκες ενώ αθλήτριες που πρωταγωνιστούν διεθνώς έχουν επίσης να επιδείξουν η Βραζιλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία κ.ά.

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του 2015 στην Πεσκάρα η Ιταλία είχε επικρατήσει πλήρως, κατακτώντας τα έξι από τα εννέα μετάλλια που απονεμήθηκαν.

Στο αγώνισμα του διπλού ανδρών ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου οι Ιταλοί Teo CASADEΙ και Gian Maria PAZZAGLIA. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι συμπατριώτες τους Diego BOLLETTINARI και Dennis VALMORI και το χάλκινο ο Νicolo BOMBINI και ο Alvise GALLI από το Σαν Μαρίνο.

Στο αγώνισμα του διπλού γυναικών επικράτησαν οι Ιταλίδες Nicole NOBILE και Ninny Jannika VALENTINI και ακολούθησαν οι συμπατριώτισσες τους Veronica CASADEI και Greta GIUSTI. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν η Αlice GRANDI και η Camilla ZAFFERANI από το Σαν Μαρίνο.

Στο μικτό αγώνισμα το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το ιταλικό ζευγάρι που απάρτιζαν η Νicole NOBILE και ο Diego BOLLETTINARI. Το ασημένιο κατέληξε στα χέρια του έτερου ιταλικού διδύμου με τη Veronica CASADEI και τον Τeo CASADEI, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν η Μarcela GUDERMAN και ο Urban CEVKA από τη Σλοβενία.