Το Aquathlon που προκύπτει από τη σύντμηση της ιταλικής λέξης Aqua (νερό) και της ελληνικής Αθλον (αγώνας) είναι ένα από τα πιο μοντέρνα αθλήματα του Προγράμματος των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Συνάμα πρόκειται για ένα σπορ το οποίο ταιριάζει απολύτως με τη σύγχρονη παγκόσμια τάση του δρομικού κινήματος και της διοργάνωσης αγώνων που συνδυάζουν διάφορες και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες (multisports).

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες το Aquathlon περιλαμβάνει τρία μέρη: τρέξιμο δυόμισι χιλιομέτρων, κολύμβηση ενός χιλιομέτρου και πάλι τρέξιμο δυόμισι χιλιομέτρων. Το άθλημα συνδυάζει τις δυο βασικές αερόβιες ασκήσεις οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και είναι προσιτές για όλους.

Στην πραγματικότητα τo Aquathlon (όπως επίσης και το Duathlon) αποτελεί μια παραλλαγή του Τριάθλου, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2000 στο Σίδνεϊ και περιλαμβάνει τη δοκιμασία των αθλητών στην κολύμβηση, στην ποδηλασία και στο τρέξιμο.

Αγώνες που συνδύαζαν διαφορετικά σπορ διεξάγονταν από το 1920, ενώ ο όρος Τρίαθλο κατοχυρώθηκε το 1974 στο Σαν Ντιέγκο και 15 χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, ονόματι International Triathlon Union, η οποία ελέγχει και τα τρία αθλήματα (Triathlon, Aquathlon, Duathlon).

Το Aquathlon εμφανίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου του 1998 στη Νούσα της Αυστραλίας, παράλληλα με την αντίστοιχη διοργάνωση του Τριάθλου.

Από το 2007 και εντεύθεν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Aquathlon διεξάγεται ξεχωριστά από εκείνο του Τριάθλου.

Στην εφετινή διοργάνωση, η οποία φιλοξενήθηκε στις 2 Μαίου 2019, στην Ποντεβέδρα της Ισπανίας κυριάρχησαν στους μεν Άνδρες ο Αζέρος Rostyslav PEVTSOV, στις δε Γυναίκες η Πολωνή Αlicja ULATOWSKA.

Από τις χώρες της Μεσογείου εκείνη με τη μεγαλύτερη ισχύ στο άθλημα είναι η Ισπανία, η οποία έχει στο παλμαρέ της δυο χρυσά και δυο ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στους προηγούμενους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, το 2015 στην Πεσκάρα, η μερίδα του λέοντος ανήκε στην οικοδέσποινα Ιταλία η οποία κατέκτησε τα τέσσερα από τα έξι μετάλλια που απονεμήθηκαν.

Στους Άνδρες κυριάρχησε ο Gianluca POZZATI , με δεύτερο τον συμπατριώτη του, Riccardo De Palma και τρίτο τον Γάλλο Dylan MAGNIEN.

Στις Γυναίκες, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Sara PAPAIS (ITA), την οποία ακολούθησαν η Anna CONTRERAS GODOY (ESP) και η Elisa MARCON (ΙΤΑ).