Το Beach Handball στο προσκήνιο

Με τους Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης στους άνδρες και τον Σπάρτακο Goalbet Ευόσμου στις γυναίκες να υπερασπίζονται τα περυσινά κεκτημένα τους διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Πάτρα η τελική φάση του 20ού Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball, το οποίο λειτουργεί παράλληλα και ως Test Event των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Οι οκτώ αγώνες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα θα διεξαχθούν στο κεντρικό γήπεδο της εγκατάστασης «Άρτεμις» που βρίσκεται δίπλα στο Ναυταθλητικό Κέντρο του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και φέρνει στο προσκήνιο τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες του αθλήματος το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμου.

Το Βeach Ηandball, ένα από τα ελκυστικότερα και δημοφιλέστερα αθλήματα που παίζονται στην άμμο, θα παρουσιασθεί ως αγώνισμα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, με την προοπτική να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα από το 2024 στο Παρίσι.

Σήμερα και αύριο οι φίλαθλοι (με ελεύθερη είσοδο) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές αναμετρήσεις και συνάμα να μυηθούν στο πνεύμα των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, που θα διεξαχθούν από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου.

Ο τίτλος στους άνδρες θα κριθεί μέσω της διαδικασίας του Final 4, ενώ στις γυναίκες η απουσία του ΑΟΑ Καστοριάς είχε ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η φόρμουλα και ως εκ τούτου θα διεξαχθεί Τουρνουά με σύστημα pool (τρεις αγώνες) και θα ακολουθήσει ο τελικός.

Οι ομάδες βρίσκονται στην κορύφωση της φόρμας τους, καθώς προηγήθηκε η διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση του Beach Volleyball στο Φάληρο, το τρόπαιο κατέκτησαν στους μεν άνδρες ο Απόλλων Καλαμαριάς, στις δε γυναίκες ο Σπάρτακος Ευόσμου.

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball άνοιξε το 1996 και τη μερίδα του λέοντος κατέχουν στους μεν άνδρες οι Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης με τέσσερις τίτλους κατά την τελευταία πενταετία, στις δε γυναίκες η Avant Garde με επτά.

Παρά την έλλειψη επαρκών αγωνιστικών χώρων και το γεγονός ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες συμμετέχουν και σε ομάδες της σάλας, το Beach Handball γνωρίζει πιένες στην Ελλάδα και  έχει να επιδείξει σημαντικές διεθνείς επιτυχίες.

Η Εθνική γυναικών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου  το 2018 στο Καζάν, νικώντας στον τελικό με 2-1 πόντους τη Νορβηγία.

Σε συλλογικό επίπεδο η Ελλάδα έχει να επιδείξει δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης τα οποία κατέκτησαν στις γυναίκες η Avant Garde το 2009 στην Κέρκυρα και στους άνδρες ο ΓΑΣ Κιλκίς το 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης το 2011 ο Παναιτωλικός στους άνδρες και το 2016 ο Σπάρτακος στις γυναίκες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, ενώ το 2014 η Acropolis BH κατατάχθηκε τρίτη.

Το σημερινό πρόγραμμα στο γήπεδο «Άρτεμις»:

Τελική φάση γυναικών

19:00: Άνοιξη Διονύσου Delousil- Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης

21:00: Σπάρτακος Ευόσμου Goalbet- Άνοιξη Διονύσου Delousil

Final 4 ανδρών

20:00: Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης-Απόλλων Σταυρούπολης

22:00: Ολύμπιος Δίας Ασπροπύργου- Απόλλων Καλαμαριάς

Αφήστε ένα Σχόλιο